Alles over zonnepanelen

alles-over-zonnepanelen

Tegenwoordig is de term ‘’duurzame energie’’ niet meer weg te denken. Om je huis groen te maken, kun je energie gaan opwekken door middel van zonnepanelen. In deze blog vertellen we je er alles over.

Hoe werken ze?

Kortgezegd wek je met een zonnepaneel door middel van zon stroom op voor in je huis. Hiervoor heb je niet alleen panelen nodig, maar een hele zonnepaneelinstallatie. Deze installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De zonnepanelen zelf;
  • De omvormer;
  • De onderconstructie en
  • Het bevestingsmateriaal (kabels & leidingen)

Deze vier onderdelen bewerkstelligen een proces waarmee zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit. Dit zijn de vier stappen:

1. Energie van de zon opnemen: een soort dynamosysteem zet de energie van de zon om in bruikbare elektriciteit.

2. Zonne-energie opvangen met zonnepanelen:  deze zonne-energie wordt opgevangen door middel van de panelen. Om het meeste zonlicht op te vangen, richt je de panelen op het zuiden. Om het rendement (de opbrengst, in dit geval aan energie) te verhogen, plaats je de zonnepanelen idealiter in een hoek van 36 graden. Ook zonder deze ideale situatie is een prima rendement te behalen.

3.  Zonne-energie omzetten naar elektriciteit: de energie die is opgevangen noem je gelijkstroom. Door middel van een omvormer wordt deze energie omgezet in energie die bruikbaar is in huis. Dit noem je wisselstroom. Er wordt gebruik gemaakt van accu’s waarin de energie opgeslagen kan worden. Dit gebeurt, zodat je ook in minder zonrijke periodes of in de nacht de groene energie kan gebruiken. Zo ben je nog minder afhankelijk van je stroomleverancier.

4. Terug- of bijleveren: als je toch minder groene stroom opwekt dan dat je verbruikt, kun je gebruik maken van een energieleverancier die groene stroom levert. Als je juist meer opwekt dan dat je verbruikt, is er de mogelijkheid om terug te leveren aan je energieleverancier. Hiervoor kan je dan geld terugkrijgen. De terug geleverde energie trek je af van de energierekening.

Hoe schakel je je panelen het beste: in serie of parallel?

Bij de werking van zonnepanelen is het inschakelen ervan natuurlijk een heel belangrijk onderdeel. Nu zijn er twee manieren waarop je zonnepanelen kan inschakelen: in serie en parallel. Nu vraag je je misschien af waar je voor moet kiezen? Daar zullen we je wat hulp bij aanbieden.

De keuze hangt af van drie onderdelen:

  1. De schaduwwerking: de invloed van schaduw op het beeld/vlak;
  2. De hellingshoek: de standhoek die een hellend vlak (in dit geval de zonnepaneel) maakt met de horizon en;
  3. Het aantal dakvlakken: de vlakken waaruit het dak bestaat die bepalend zijn voor de dakvorm.

Vanuit daar wordt gekeken welke versie het beste past:

  • Parallel: bij deze versie zijn er meerdere zonnepanelen aangesloten op één omvormer. Elk paneel is afzonderlijk met de omvormer verbonden. Deze versie wordt gebruikt wanneer er veel schaduwwerking is of wanneer er diverse hellingshoeken aanwezig zijn.
  • Serie: bij deze versie zijn de zonnepanelen met elkaar verbonden, waarbij alleen de eerste en de laatste in de serie op de omvormer zijn aangesloten. De panelen vormen zo een kring, waarbij de opbrengst het resultaat is van alle panelen samen. Dit systeem noem je ook wel een systeem met een string omvormer. Deze versie wordt gebruikt wanneer een deel van de panelen in de schaduw ligt of er sprake is van een verschil in hellingshoek. Dit systeem heeft relatief weinig onderdelen. Daardoor is er minder weerstand en een hogere spanning. Dankzij deze hoge spanning is er minder energieverlies bij een serieschakeling.

Wat kosten zonnepanelen?

De exacte kosten verschillen per merk en type, maar wij kunnen wel een indicatie geven van de kosten: voor zonnepanelen met een totaal vermogen van 325-345 Wattpiek (Wp), betaal je gemiddeld 230,- euro excl BTW. De kosten per Wattpiek van alleen het paneel kan variëren tussen 0,85 cent tot 1,50 euro.  

De kosten van zonnepanelen druk je vaak uit Wp (Wattpiek). Op deze manier wordt het duidelijk dat de panelen die weinig stroom leveren (en dus een lager piekvermogen hebben), ook minder kosten maken. De algemene regel is: hoe hoger de prijs, des te hoger de kwaliteit.

Lees verder op Milieu Centraal als je benieuwd bent naar de winst die je kan maken met zonnepanelen.

Zonnepanelen huren of zelf aanschaffen?

Er zit een verschil in kostenrekening tussen het huren en zelf aanschaffen van zonnepanelen. We bespreken de belangrijkste voor-en nadelen:

  • Zonnepanelen kopen: voor-en nadeel

Het voordeel van zonnepanelen kopen, is dat je direct eigenaar bent van de zonnepanelen. Als eigenaar kun je 21% btw van het aankoopbedrag terugkrijgen. Dit bespaart veel geld. Daarnaast ligt de besparing ook hoger dan bij zonnepanelen huren, doordat je geen maandelijkse lasten hebt.

Het nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor herstel van eventuele schade, het vervangen van de omvormer en het onderhoud. Gelukkig heeft een zonnesysteem nauwelijks onderhoud nodig. Ook zijn er allerlei garanties van toepassing waar je gebruik van kunt maken.

  • Zonnepanelen huren: voor-en nadeel

Het voordeel van zonnepanelen huren, is dat je geen groot budget beschikbaar hoeft te hebben om eigen stroom op te kunnen wekken. Je betaalt een maandelijks bedrag aan huur, maar deze kosten liggen in de meeste gevallen lager dan de opbrengst van de zonnepanelen.  Een ander voordeel is dat je zelf geen omkijken hebt naar de werking van het systeem.

Een nadeel is dat het rendement lager ligt dan wanneer je zelf eigenaar bent van zonnepanelen. Dit komt doordat het rendement in mindering wordt gebracht met het huurbedrag. Op de lange termijn is zonnepanelen huren minder voordelig dan kopen.

In verhouding zal het kopen van zonnepanelen meer voordelen opleveren dan om deze te huren.  

Hoeveel panelen heb je nodig en hoe lang gaan ze mee?

Zoals hierboven benoemd, wordt het vermogen van een zonnepaneel uitgedrukt in Wp. Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen met een factor van 0,88. Een voorbeeld: op een jaarbasis levert een paneel van 285 Wp gemiddeld 285 x 0,88 = 251 kWh op. Een gemiddeld huishouden verbruikt in een jaar 3.400 kWh. Als je deze energie dus zelf moet opwekken, zijn er per jaar 3400/251 = 14 zonnepanelen van 285 Wp nodig.

Online is er de mogelijkheid om zonnepanelenchecks te doen, waarmee voor jouw huis uitgerekend wordt hoeveel panelen er nodig zijn.

Zonnepanelen zijn niet alleen heel duurzaam in energie, maar ook in gebruik. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen bedraagt 25 jaar. Vaak gaan ze zelfs nog langer mee.

De voordelen van zonnepanelen

De duurzaamheid in gebruik is zeker al een voordeel, maar dit is niet het enige. Hieronder zetten we nog een aantal voordelen op een rij

  • De prijs is de afgelopen 10 jaar met ongeveer een derde gedaald.
  • Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van jouw energiebedrijf en van import van energie uit andere delen van de wereld. Je bent eigenlijk je eigen energiebedrijfje geworden.
  • Over het algemeen liggen zonnepanelen binnen een dag op je dak. Het werk dat verricht moeten worden hiervoor vindt vooral buiten plaats.
  • Zonlicht raakt nooit op. Zo je kan eindeloos zonnestroom blijven opwekken. En zelfs als er wolken voor de zon schuiven, wekken zonnepanelen gewoon stroom op.
  • Ze verlagen de CO2-uitstoot van je huishouden.
  • Zonne-energie opwekken maakt geen lawaai.
  • De energiekosten zullen per maand dalen, doordat je je eigen energie aan het opwekken bent.

Het kan gezegd worden dat de switch naar groene energie door middel van zonnepanelen een goede investering is voor jouw woning.

Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer weg te denken wanneer het gaat over groene energie. In deze blog vertellen we je alles over zonnepanelen voor thuis.

Meer weten?

cv ketel

De CV ketel vervangen

De CV ketel vervangen: wanneer is het nodig, vervang je hem voor hetzelfde type of kan je beter een ander type cv kiezen? En wat zijn de alternatieven op de traditionele CV ketel? We nemen je mee in de wereld van de cv ketel en het vervangen van de cv.

Verwarming wordt niet warm. Wat nu

Help! Mijn verwarming wordt niet warm. Wat nu?

Je verwarming wordt niet warm? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je verwarming weer aan de praat te krijgen. In dit artikel lees je wat je moet doen als je verwarming niet warm wordt.

Scroll naar boven