Iedereen rekent in de zomer op de verkoelende lucht van de airconditioning. Maar het aircosysteem is niet alleen goed om te verkoelen, maar ook om je huis te verwarmen. In deze blog lees je alles over de functies van airconditionings.
Wat is een airconditioning?
Met een airconditioning behandel je de lucht in een ruimte waar personen verblijven. De vormen van luchtbehandeling zijn dus zowel voor verkoeling als voor verwarming. Door deze luchtbehandeling wordt er gezorgd voor een aangename temperatuur, zuiverheid, aangenaam vochtigheidsgehalte en goede luchtcirculatie. Al deze uitkomsten dragen belangrijke voordelen met zich mee die zorgen voor een ideale woonomgeving.
Voordelen van een airconditioning
- Aangename temperatuur: de airconditioning houdt de temperatuur op peil. Doordat je lichaam hierdoor minder blootgesteld wordt aan temperatuurschommelingen, functioneert het beter;
- Vochtigheid in de zomer: tijdens warme zomerdagen haalt de airconditioning vocht uit de lucht en brengt dit naar binnen in het huis. Zo ontstaat er een aangenaam binnenklimaat, waarbij de ideale vochtigheidsgraad van 40-60% verzekerd wordt. Dit gebeurt vooral bij moderne aircosystemen;
- Zuiverheid: airconditioners bevatten filters. Deze filters helpen bij het uitfilteren van schadelijke stoffen in de lucht. Denk hierbij aan pollen, rook en bacteriën;
- Luchtcirculatie: als lucht te snel circuleert, kan er tocht ontstaan. Tocht heeft een negatief effect op het lichaam, doordat het lichaam afkoelt waardoor verkoudheden kunnen ontstaan. De aircosystemen van tegenwoordig zorgen juist voor aangepaste luchtsnelheden in huis, die geen tocht met zich meebrengen. En;
- Ventilatie: je kan je airco ook gebruiken om alleen de lucht in huis te ventileren. Met de airco wordt de binnenlucht dan vervangen door gerecirculeerde gefilterde lucht, zonder te koelen of te verwarmen.
Airco’s kun je niet alleen voor verkoeling, maar ook voor verwarming gebruiken. Airco’s die kunnen verkoelen en verwarmen zijn eigenlijk lucht-lucht warmtepompen. De installatie van zo’n airco bestaat uit een binnen- en buitendeel. Om te koelen wordt door het binnendeel de warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Als er juist moet worden verwarmd onttrekt de buitenunit de warmte uit de buitenlucht en verspreid deze in de binnenlucht van het huis.
Op deze manieren regelt je airconditioning voor jou de ideale woonomgeving. Naast deze vijf voordelen, hebben airconditioningsystemen ook een voordelige werking op de stijgende gasprijzen.
Verlaag je gasprijs; verwarm je kamers met de airco
Er is al aangegeven dat airco’s naast verkoelen, ook je huis kunnen verwarmen. Dit is een gunstige bijkomstigheid, want verwarmen met de airco is voordeliger dan de cv-ketel. Daarnaast verbruik je zo ook minder gas. Dit is zeker relevant met de stijgende gasprijzen. Wij geven hier een indicatie van de manier waarop het voordeliger is om je huis te verwarmen met de airco:
Een huishouden verbruikt gemiddeld 1.470 m3 aan gas per jaar. Van dat aantal wordt ongeveer 80% gebruikt voor de verwarming van het hele huis en dat is 1.176 m3. Dit verbruik is altijd hetzelfde.
Bij het elektrisch verwarmen met een airco is het mogelijk om één binnen-en buitenunit aan te schaffen of om meerdere binnenunits te koppelen aan één buitenunit. Zo kan je er zelf voor kiezen of je één ruimte wil verwarmen of verkoelen met een single split systeem (één binnen-en buitenunit), of dat je meerdere ruimtes wil verwarmen of verkoelen met een multisplit systeem (meerdere binnenunits die zijn aangesloten op één buitenunit). Daardoor heb je met de airco meer opties tot voordeliger omgaan met warmte dan met een cv ketel die altijd alle ruimtes verwarmt.
Wat kost een airconditioninginstallatie in huis?
Het is fijn om te weten dat je kosten kan besparen door je huis te verwarmen met een airco. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de kosten van de installatie.
Er zijn hiervoor twee opties: de vaste airco en de mobiele airco. Wij zullen een indicatie geven van wat het voor beide versies kost om dit in je huis te laten plaatsen:
- Vaste airco: voor een vaste airco zit de gemiddelde prijs tussen de 1.200 en 3.000 euro. Modellen met een buitenunit zijn vaak duurder dan modellen zonder buitenunit: als je een vast systeem laat plaatsen met één binnenunit en één buitenunit beginnen de prijzen ongeveer vanaf 1.500 euro. Als je kiest voor een multi split airco (dan heb je meerdere binnenunits en één buitenunit), komt er een prijs van 800 à 1.000 euro per unit bij.
- Mobiele airco: mobiele airco’s hebben meestal een lager vermogen dan de vaste varianten en je hebt er ook geen installatiekosten aan. De prijzen van deze draagbare airco’s liggen dan ook lager: de prijzen beginnen op de 200 euro. Er zitten alleen wel een nadeel aan de mobiele airco: er zitten limitaties op het koelvermogen. Daarnaast is het verbruik van een mobiele airco meer dan de helft hoger dan het verbruik van een vaste airco.
Daarnaast zijn er nog een aantal punten in het algemeen waar u op moet letten bij de aanschaf van een airco. In de kennisbank van Kemkens staat een duidelijk artikel waarin u verder kunt lezen over de aanschaf van een airco.
Met een airconditioningssysteem dat de koelte én de warmte in huis reguleert, heeft u altijd een ideale woonomgeving.